USPJEŠNO ODRŽANA RADIONICA ” SA STEM-OM RASTEMO” U OŠ ”I.G.KOVAČIĆ” U VINKOVCIMA

OŠ „Ivan Goran Kovačić“ u Vinkovcima je 14. ožujka bila domaćin projektu „Sa STEM-om raSTEMo“, u okviru kojega se učenicima trećih i četvrtih razreda kroz edukativne radionice omogućava da na moderan, zabavan i poučan način dođu do spoznaja iz biologije, kemije, fizike, informatike i robotike. Ovaj je program verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja a provodi ga Društvo naša djeca Jastrebarsko, u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba i Centrom za kulturu Jastrebarsko.

Provedba radionica se bazira na samostalnom zaključivanju, praktičnim radovima te upoznavanju novih tehnologija poput LCD mikroskopa. Djeca također uče programirati robote te koristiti digitalne obrazovne platforme.

“Cilj našeg projekta jest na vrlo zabavan i poučan način populariziraju znanost među mladima, a učenici koji sudjeluju u radionicama imaju i malo prakse, bave se mikroskopiranjem, samostalno izvode pokuse, uče osnove robotike te koriste digitalne platforme odnosno rade sve ono čime se približavaju novim trendovima i tehnologijama. Također su dobili jednogodišnje mozaBook Classroom licence za korištenje istoimene platforme.  – ističe autorica projekta i predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko prof. Nikolina Ribarić.

“Nužno je djecu upoznati sa STEM područjem jer razvoj tehnologije se odvija gotovo svjetlosnom brzinom, pa djecu treba pripremiti u tom smislu. I razvoj karijera će se bazirati na novim tehnologijama, stoga je nužno na vrijeme djecu pripremiti na ono što ih čeka u nastavku života.“ – zaključuje Mateja Baltorinić, voditeljica projekta “Sa STEM-om raSTEMo”.

Drago nam je da je vrijednost našeg projekta prepoznata i izvan lokalne zajednice, u kojoj se ovakve radionice već godinama provode, te da nas zovu i škole koje nisu obuhvaćene projektom. To znači da zaista postoji interes za STEM područje te da smo na pravom putu u prenošenju novih znanja djeci diljem Hrvatske, poruka je volontera Društva naša djeca Jastrebarsko.

*Ova je objava isključiva odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko.