Sa STEM-om raSTEMo u Dubrovniku!

Najveći izazov projekta Sa STEM-om raSTEMo i aspekta provođenja jednodnevnih radionica diljem Republike Hrvatske, uz posjet hrvatskim otocima, je uspješno savladan odrađenim gostovanjem u Dubrovniku.

Oduševljenje na licima svih sudionika u radionicama, koje su provedene u Osnovnoj školi Ivana Gundulića, dokaz su vrijednosti ovog projekta, s čime se složila i autorica projekta i predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko, profesorica Nikolina Ribarić.

“Ideja projekta je bila da isti ne ostane samo u lokalnim okvirima grada Jastrebarskog, gdje smo proveli višednevne radionice, opremili multifunkcionalnu učionicu i oformili Znanstveni park već smo htjeli obići cijelu Hrvatsku. U sklopu projekta smo obišli svih 20 županija i Grad Zagreb, te smo u svakoj županiji odabrali jednu školu, u Dubrovniku je to Osnovna škola Ivana Gundulića i možemo reći da smo presretni svojim odabirom. Djeca su ovdje iznimno zainteresirana, dobra, uključena u aktivnosti te pokazuju veliko oduševljenje sadržajem koji im nudimo, što nam dokazuje da ovo što radimo zaista ima smisla. Smiješak na dječjim licima i njihov vau efekt je svakako potvrda da smo svojim aktivnostima na pravom putu da ostvarimo zadane ciljeve projekta”, ističe prof. Ribarić.

U prilog tomu govore i reakcije samih sudionika u radionicama. Tako je učenica 3.b razreda, Suana Pelko podijelila s nama svoje dojmove: “Najviše mi se svidjela radionica gdje smo radili sa mikroskopima jer mislim da je jako poučna i zanimljiva za sve nas. Ovu srijedu ću jako pamtiti po mikroskopima. Puno Vam hvala što ste došli u našu školu i naučili nas mnogo toga što nismo znali.”

Predivne reakcije djece su svakako dokaz da postoji interes za STEM područje te da smo na pravom putu u pronošenju novih znanja djeci diljem Hrvatske, poruka je volontera Društva naša djeca Jastrebarsko.

Podsjetimo, provedba radionica se bazira na samostalnom zaključivanju, praktičnim radovima te upoznavanju novih tehnologija poput LCD mikroskopa. Djeca također uče programirati robote te koristiti digitalne obrazovne platforme.

 

*Ova je objava isključiva odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko.