OŠ Vladimira Vidrića domaćin projekta “Sa STEM-om raSTEMo”

Osnovna škola Vladimira Vidrića u Kutini bila je domaćin projekta „Sa STEM-om raSTEMo“ u koji su bili uključeni učenici trećih i četvrtih razreda ove škole.

Projekt provodi Društvo naša djeca Jastrebarsko, a o samom projektu više je rekla predsjednica DND-a Jastrebarsko i autorica projekta prof. Nikolina Ribarić.

„Mi smo u DND Jastrebarsko već od 2014. provodili projekt „Mali znanstvenici“ za koji se pokazao velik interes i to smo htjeli nadograditi. Tako je nastao ovaj STEM projekt koji ima za cilj jačanje prirodno znanstvene komponente ne samo u našem gradu već i globalno. Projekt vrijedan 2,3 mln kn je u 100% iznosu financiran vanjskim novcem, odnosno 85% sredstvima EU a 15% sredstvima iz proračuna RH“, rekla je autorica projekta.

Profesorica Ribarić naglasila je kako će projekt biti predstavljen u svih 20 županija, među kojima je i posjet OŠ Vladimira Vidrića.

„S veseljem smo došli u OŠ Vladimira Vidrića i s radošću ćemo djeci popularizirati prirodnu znanost odnosno STEM područja dok su relativno mali, da ih pripremimo da zavole kemiju, biologiju, fiziku kako bi im bilo jednostavnije kada dođu u 7. razred. Naime iskustva govore da djeca puno bolje pristupaju STEM predmetima i otvorenije prihvaćaju nova znanja i spoznaje nakon ovakvih radionica“, dodaje Nikolina Ribarić.

Tako su djeca danas i uz pomoć voditeljice projekta Mateje Baltorinić upoznali nove predmete.

„Učenici su imali priliku samostalno izvoditi pokuse na radionicama kemije i fizike, samostalno mikroskopirati, programirati robote i koristiti digitalne platforme“, objasnila je voditeljica projekta.  Ovaj je program verificiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a provodi se u partnerstvu s Institutom Ruđer Bošković iz Zagreba i Centrom za kulturu Jastrebarsko. Reakcije učenika su više nego dobre i ta povratna informacija govori o važnosti sve ranije popularizacije znanosti kroz ovakve i slične projekte – poruka je s ovih radionica.

Ravnateljica OŠ Vladimira Vidrića Snježana Coha zadovoljna je što je OŠ Vladimira Vidrića jedna od 20 škola u RH, te jedina u Sisačko moslavačkoj županiji u ovom projektu. „Drago mi je da su našu školu prepoznali kao školu koja je otvorena projektima i da smo imali priliku našim učenicima približiti STEM područja“, rekla je ravnateljica OŠ V. Vidrića.

U program razvijanja novih inovativnih modela podučavanja bit će uključeno oko tisuću sudionika s područja cijele Hrvatske, a kao nagradu za uspješno sudjelovanje u radionicama sva djeca dobit će jednogodišnje licence za mozaBook platformu, kako bi samostalno mogla nastaviti svoj istraživački put u STEM-u.

*Ova je objava isključiva odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko.