Održana početna konferencija projekta Sa STEM-om raSTEMo

Iako su aktivnosti jaskanskog EU projekta „Sa STEM-om raSTEMo“ već u punom zamahu, tek s ublažavanjem epidemioloških mjera, u ponedjeljak, 31. svibnja, održana je početna press konferencija na kojoj su javnosti predstavljeni ciljevi i faze provedbe dvogodišnjeg projekta čiji je nositelj udruga Društvo naša djeca Jastrebarsko.

Partneri projekta vrijednog gotovo 2,3 milijuna kuna su Institut Ruđer Bošković i Centar za kulturu Jastrebarsko, a njegova je svrha popularizacija STEM-a, i to posebice prirodnih znanosti, među djecom, mladima i općom populacijom.

Ciljevi projekta su višestruki jer osim jačanja ljudskih resursa, projektom se već sad opremila multifunkcionalna učionica (namještaj, mikroskopi, tableti, pametna ploča) te će se nabaviti licence za digitalne obrazovne platforme koje će svi polaznici radionica dobiti na korištenje – istaknula je na press konferenciji Mateja Baltorinić, voditeljica projekta i istaknula kako će u edukativne radionice na području grada Jastrebarskog biti uključeno oko stotinu djece od 5 do 15 godina starosti, dok je u program razvijanja novih inovativnih modela podučavanja u planu uključiti oko tisuću sudionika s područja cijele Hrvatske.

Ključni element projekta zasigurno je „Znanstveni park“ koji će biti formiran u dvorištu Centra za kulturu, a čiji će trajni postav inovativnih, interaktivnih sadržaja zasigurno znatno doprinijeti popularizaciji STEM-a na području grada Jastrebarskog, što će biti i osnova za razvoj edukacijskog programa kojeg će Društvo naša djeca Jastrebarsko nuditi djeci i mladima iz Zagrebačke i okolnih županija. Procjena je da će tijekom godine dana postava, minimalno 800 djece osnovnoškolske i srednjoškolske dobi posjetiti jaskanski „Znanstveni park“.

Temelji ovom projektu sežu u 2014. godinu otkad Udruga Društvo naša djeca Jastrebarsko provodi projekt popularizacije prirodnih znanosti Mali znanstvenici u koji se u proteklom razdoblju uključilo nekoliko stotina mališana koji su kroz pokuse, terenski rad i izlete zavoljeli prirodne znanosti – naglasila je inicijatorica projekta, predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko Nikolina Ribarić i dodala kako već sada postoji veliko zanimanje za radionice u okviru projekta, što potvrđuje radionica za predškolski uzrast koja je već startala i za koju ne jenjava interes.

Svoja iskustva s radionica Malih znanstvenika i očekivanja od novih edukativnih programa podijelio je na pressici i 11-godišnji Domagoj Vancaš, čija je majka Zrinka Vancaš istaknula kako je izuzetno važno da osvijestimo brojne i raznolike sadržaje i programe koje grad nudi djeci svih uzrasta i da živeći u manjoj sredini, u ovom segmentu nismo nimalo zakinuti.

Podršku projektu Sa STEM-om raSTEMo dali su na početnoj press konferenciji dr. sc Renata Kobetić s Instituta Ruđer Bošković koji je stručni partner te ima mentorsku ulogu u stručnom dijelu provedbe projekta, dr. sc. Jelena Ćosić Lesičar iz Hrvatskog interdisciplinarnog društva, Sanja Sertić – ravnateljica jaskanske osnovne škole čiji će učenici biti pretežiti korisnici programa projekta te gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel koji je i ovom prilikom čestitao svim akterima projekta na ideji, znanju i entuzijazmu, naglašavajući nemjerljiv značaj projekta za Grad Jastrebarsko.

Podsjetimo, projekt je ukupne vrijednosti 2.259.276,71  kuna, a financira se iz Europskog socijalnog fonda na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske.

***Ova objava je isključiva odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko.