Odličan prijem jaskanskog STEM-a u Severinu

U ponedjeljak, 9. svibnja, jaskanski STEM projekt je otputovao u Bjelovarsko-bilogorsku županiju, gdje nas je ugostila područna škola u Severinu, okupivši učenike sa područja Nove Rače.

U radionicama su sudjelovali učenici trećih razreda, koji su se upoznali s osnovnim znakovima i (simbolima) iz kemije, povezanosti plina kisika i gorenja te zanimljivostima o metalima.

Posebno ih je razveselila radionica programiranja mikrobitova, koja je impresionirala buduće robotičare. Tijekom radionice samostalno su programirali pozdrav, te upisali svoje ime, čija su slova vidjeli na svom tabletu, da bi za kraj naučili i programirati razne zvukove i cjelokupni uradak prezentirali su jedni drugima.

Učenici su zainteresirano mikroskopirali novim LCD mikroskopima te upoznali  mikrosvijet pomoću navedene metode bioloških istraživanja. Nakon razgovora o tome što je biologija i što ona istražuje, učenici su samostalno mikroskopirali te promatrane preparate vješto i kreativno prikazali svojim crtežima.

Radionice su bile izuzetno zanimljive i poučne, primjerene uzrastu, tako da su svi učenici i učiteljice izrazili želju za novim sudjelovanjem u sličnim projektima. Podsjetimo, projekt “Sa STEM-om raSTEMo” osmišljen je s ciljem popularizacije STEM područja kod djece, mladih i opće populacije, a njime se potiče korištenje novih tehnologija i oblika poučavanja u nastavi. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske. Za sve sudionike radionice su besplatne, a  kao nagradu za uspješno sudjelovanje u radionicama sva djeca dobivaju na poklon jednogodišnje mozaBook Classroom licence za korištenje digitalne obrazovne mozaBook platforme.

 

*Ova je objava isključiva odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko.