Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske uključuje i Jaskanke

 

eurochild-loogo

Članica Dječjeg gradskog vijeća Grada Jastrebarsko, Paula Golub, vođena mentoricom Nikolinom Ribarić sudjeluje u radu Nacionalnog foruma dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske.

Budući da za razvoj građanske kompetencije nije dovoljno da djeca samo upoznaju ljudska prava, političke koncepte i procese, već im je potrebno omogućiti prakticiranje demokratskih načela unutar školskoga života i društvene zajednice, ovim se projektom želi omogućiti obrazovanje za dječja prava te za demokratsko i digitalno građanstvo. Projekt je namijenjen djeci članovima NEF-a, vijećnicima Dječjih vijeća te mentorima, a sve kroz neformalni oblik obrazovanja.

Predviđene aktivnosti su:

  • Edukativne interaktivne online radionice “Pucam od znanja”;
  • Online kampanja “Dječja prava na prvom mjestu”;
  • Online susret članova NEF-a s donosiocima odluka na lokalnom, nacionalnom nivou i EU

parlamentarcima iz Hrvatske.

Sudjelovanjem u projektnim aktivnostima korisnici će povećati građanske i digitalne kompetencije, senzibilizirat će se djeca i odrasli za potrebu uključivanja djece u procese odlučivanja od lokalne do EU razine. Projektom će se doprinijeti umrežavanju članova NEF-a i vijećnika dječjih vijeća iz raznih dijelova Hrvatske.

Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochilda omogućuje djeci i mladima ostvarivanje dječjih prava:

  • prava na izražavanje vlastitog mišljenja o svim stvarima koje se na njih odnose
  • prava na uvažavanje njihovog mišljenja od strane osoba koje odlučuju o pitanjima vezanim za život djece i mladih na lokalnom, nacionalnom i Europskom nivou.

U prosincu 2019. godine u Opatiji je održan konstituirajući susret Nacionalnog foruma dječjih vijeća Eurochild Hrvatske. NEF Hrvatske čine djeca vijećnici iz Jastrebarskog, Nove Gradiške, Zaboka, Opatije, Velike Gorice, Varaždina, Tuhelja, Čabra, Pregrade i MMS pravobraniteljice za djecu.

Sudionici susreta donijeli su zaključke u kojima su izražene potrebe djece koje predstavljaju smjernice za provedbu projekta participacije.

Na Javni poziv za AD-HOC akcijske projekte 2020. godine kojeg je objavila Zaklada Slagalica ispred konzorcija koji upravlja Fondom za aktivno građanstvo u Hrvatskoj u okviru EGP i Norveških financijskih mehanizama Društvo „Naša djeca“ Opatija prijavilo je projekt pod nazivom „Aktiviraj promjenu u svojoj zajednici“ Nacionalni forum dječjeg vijeća Eurochild Hrvatske.

Više o NEF-u možete saznati na web stranicama www.dnd-opatija.hr u kategoriji Info kutić o dječjim pravima.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin