LJETNA IGRAONICA

Brosura_radionica 5

ORGANIZATORI

Projekt „Ljetna igraonica“ u organizaciji Društva Naša djeca i grada Jastrebarskog provodi se s ciljem pružanja i povećanja ponude društvenih i sportskih aktivnosti djeci i mladima tIjekom prvog dijela ljetnih praznika kada djeca nakon završetka škole nemaju kvalitetnu ponudu sadržaja kojima bi mogli ispuniti svoje slobodno vrijeme.

OPIS PROJEKTA
U projektu „Ljetna igraonica 2016.“ djeci nudimo 20 aktivnosti za osnovnoškolski i srednjoškolski uzrast (likovna radionica, lutkarska radionica, plesna radionica, sportska gimnastika, škola badmintona, škola brdskog biciklizma, škola jahanja, škola karatea, škola mažoret plesa, mali znanstvenici, škola odbojke, škola plivanja, škola rolanja, škola stolnog tenisa, škola streličarstva i praćkanja, škola streljaštva, škola šaha, škola tenisa i turnir u malom nogometu). Starijem predškolskom uzrastu ponuđeno će biti 6 aktivnosti (likovna radionica, lutkarska radionica, plesna radionica, škola mažoretkinja, škola tenisa, škola plivanja i mali znanstvenici). Pored navedenih aktivnosti provodit ćemo i obuku neplivača za sve zainteresirane.

OPĆI I SPECIFIČNI CILJEVI

Ovaj projekt ponuda je kvalitetnih sadržaja za djecu i mlade na području grada Jastrebarskog. Ako se u 20. stojeću govorilo o značaju i važnosti tjelesnog vježbanja u cilju održavanja i unaprjeđenja zdravlja djece, onda sada u 21. stoljeću možemo govoriti o nužnosti tjelesnog vježbanja, i uopće kretanju kao ključnom čimbeniku za opstojnost bio-socijalnog integriteta mladih. Sve ponuđene sportske aktivnosti usmjerene su na pozitivni utjecaju prema poboljšanju sposobnosti srčano-mišićnog i funkcionalnog sustava, te cijelog lokomotornog sustava. Tu spadaju prirodni oblici kretanja (hodanje, trčanje), druge ciklične aktivnosti (vožnja bicikla, plivanje,) te druge aktivnosti, čijom se primjenom efikasno utječe na: optimizaciju funkcionalnih sposobnosti, posebno aerobnih sposobnosti; doprinosi očuvanju i unapređenju zdravstvenog stanja; otklanjaju i/ili ublažavaju zdravstvenih tegoba. Budući da je cijeli projekt edukativnog karaktera a ne trenažnog, ovim sadržajima djeca se upoznaju sa velikim brojem sportskih aktivnosti iz kojih se mogu i opredijeliti za najinteresantniju te se njome početi i aktivno baviti čime bi se u potpunosti ostvario sekundarni cilj projekta. Uz sportske aktivnosti ponuđenim radionicama usmjeravalo se djecu zajedničkom radu, poticalo se i razvijalo stvaralačko mišljenje i izražavanje (likovna, lutkarska) te stjecalo znanje u najširem smislu (plesna). Tim aktivnostima posebno se stimulirao kognitivni i afektivni razvoj, razvijalo se perciptivno istraživanje te i njegova funkcionalnost u različitim situacijama i u različitoj primjeni.
Cilj programa obuke neplivača jest pripremiti polaznike za samostalan i siguran boravak u vodi, tj. naučiti polaznike osnovna motorička znanja plivanja kako bi im voda kao medij postala ugodno okruženje u kojem mogu boraviti bez opasnosti od utapanja. Osnovna zadaća programa obuke neplivača jest usvajanje skupa motoričkih informacija nužnih za učinkovito rješavanje potreba očuvanja i unapređivanja zdravlja, sadržajnijeg provođenja slobodnog vremena i rješavanja motoričkih zadaća u hitnim situacijama, te razvijati zglobno-mišićnu osjetljivost koja se manifestira svjesnim i individualnim upravljanjem vlastitim tijelom. Polaznici programa će nakon provedbe programa moći koristiti stečena motorička znanja i vještine u svakodnevnom životu kod boravka u vodi, razviti sposobnosti i vještine koje im pružaju sigurnost i smanjuju rizik od utapanja.

Izvješće o Ljetnoj igraonici 2016.