JASKA ZA AFRIKU NA SVJETSKI DAN KAZALIŠTA

Na Svjetski dan kazališta, u ponedjeljak, 27. ožujka 2017, u Jastrebarskom je bilo posebno svečano.

U Domu kulture Jastrebarsko održan je program “Jaska za Afriku” u organizaciji Kreativnog studija Zvrk, u sklopu kojeg djeluje Kazalište Škrabe te Društva Naša djeca Jastrebarsko. Brojna publika tom je prilikom mogla pogledati hit-predstavu “Velika tajna Sherlocka Holmesa” Nine Škrabea u režiji Klementine Škrabe, a sav prihod od ulaznica išao je u korist humanitarne udruge “Srce za Afriku”.

Jaska za Afriku (5)

Uz predstavu u kojoj sudjeluje 80-ak jaskanskih mladih glumaca prisutnima je o radu “Srca za Afriku” govorila predsjednica udruge Maja Sajler Garmaz. Afričkim napjevima predstavio se Vokalni ansambl Ad Hoc pod ravnanjem Manuele Budišćak. Tom prigodom održana je hrvatska premijera dokumentarnog filma “Einstein iz Kivumua” autora Dine Senčara. Uz Maju i Dinu, “Srce za Afriku” u Jastrebarskom su predstavljali novinar i zaljubljenik u Afriku Željko Garmaz te arhitektica Višnja Kljajić, projektantica škole u Ruandi.

Jaska za Afriku (3)

Udruga “Srce za Afriku” djeci i mladima u Ruandi, u selu Kivumu, omogućuje besplatno obrazovanje, svaki dan jedan topli obrok i pitku vodu. Školski dan i topli obrok po djetetu u Africi koštaju samo 2,50 kuna! Škole u sklopu Centra “Otac Vjeko” u Kivumu, nazvanom po ubijenom hrvatskom misionaru, čije djelovanje financira udruga “Srce za Afriku”, trenutno pohađa više od 700 učenika. U Kivumu kao misionar djeluje franjevac fra Ivica Perić, a donacijama se grade škole te opremaju kabineti i učionice. Osim što je djeci i mladima omogućeno besplatno školovanje, u školi dobiju i topli obrok što im puno znači, jer veliki broj djece u ruralnim dijelovima Ruande jede tek dva do tri puta tjedno.
Jaskanci koji su se odazvali u zaista velikom broju na proslavu Svjetskog dana kazališta, našli su se barem načas srcem u Africi – kupnjom ulaznica za predstavu i suvenira iz Ruande učinili su dobro djelo. Pritom su uživali u predstavi “Velika tajna Sherlocka Holmesa” koja je do sada odigrana već 12 puta i vidjelo ju je više od 2000 ljudi.

Jaska za Afriku (1)

Organizatori zahvaljuju svima koji su pomogli ovu akciju, a posebno Centru za kulturu Jastrebarsko i Draženu Borovcu na domaćinstvu i tehničkoj pomoći kod prikazivanja filma, Rasvjeti Lumus i Ivici Batušiću na pomoći kod pripreme scene i rasvjeti cijelog programa te Pizzeriji “Erdödy” koja se uključila u prodaju ulaznica. Svoje donacije “Srcu za Afriku” možete uplatiti na IBAN: HR7725000091101366453.

foto: Dominik Sečen