Ivanec upoznat sa korištenjem novih tehnologija i oblika poučavanja u nastavi

U Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu su održane znanstvene radionice projekta “Sa STEM-om raSTEMo”.

U radionicama sudjelovali su učenici 3. b, 3. c i 3. d razreda, koji su se upoznali s osnovnim znakovima i (simbolima) iz kemije, povezanosti plina kisika i gorenja te zanimljivostima o metalima.

Posebno ih je razveselila radionica programiranja mikrobitova. Naime, autići koji samostalno voze po zadanoj stazi, a programirani su putem mikrobitova, impresionirali su buduće robotičare. Tijekom radionice samostalno su programirali pozdrav, te upisali svoje ime, čija su slova vidjeli na svom tabletu, da bi za kraj naučili i programirati razne zvukove i cjelokupni uradak prezentirali su jedni drugima.

Učenici su zainteresirano mikroskopirali novim LCD mikroskopima te upoznali  mikrosvijet pomoću navedene metode bioloških istraživanja. Nakon razgovora o tome što je biologija i što ona istražuje, učenici su mikroskopom proučavali trajni biljni preparat, pokožicu luka i stanice pamuka te proučavali nogu kućne muhe. Promatrani preparat vješto su i kreativno prikazali svojim crtežima.

Radionice su bile izuzetno zanimljive i poučne, primjerene uzrastu, tako da su svi učenici i učiteljice izrazili želju za novim sudjelovanjem u sličnim projektima. Podsjetimo, projekt “Sa STEM-om raSTEMo” osmišljen je s ciljem popularizacije STEM područja kod djece, mladih i opće populacije, a njime se potiče korištenje novih tehnologija i oblika poučavanja u nastavi. Autorica programa je profesorica Nikolina Ribarić a provoditelji radionica su stručne i osposobljene osobe, volonteri Društva naša djeca Jastrebarsko.

*Ova je objava isključiva odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko.