ALEJA PRVAŠIĆA

Cilj i svrha projekta:

Poticanje zajedništva, povezivanje građana i prirode te podizanje ekološke svijesti sadašnjih i budućih generacija. Edukacija djece o potrebi održivog razvoja. Edukacija djece o važnosti očuvanja okoliša i ulozi koju drveće ima u ekosustavu. Poticanje djece na brigu o okolišu i sudjelovanje djece u izgradnji zdravijeg okoliša.

 

Opis projekta i definiranje polazišnih načela:

Aleja prvašića je projekt sadnje linijskog drvoreda na način da svaki prvi razred svake godine posadi jedno stablo koje će biti posvećeno njima i postati svojevrstan spomenik generacije. S vremenom bi to postao živi rastući spomenik svim građanima našeg grada.

Školovanje je važna stepenica u razvoju ljudske osobnosti. Sva djeca prolaze kroz iskustvo polaska u prvi razred, uključuju se intenzivnije u društvena, radna i socijalna okruženja. Razvojni stručnjaci se slažu da je to vrlo važno, ali i stresno razdoblje u životu svakog djeteta koje bi ovim projektom bilo obilježeno zajedničkim iskustvom koje potiče razvoj zajedništva, povezanosti i jednakosti.

Ovim projektom bi se istaknula važnost prosvjetnih djelatnika koji imaju ogroman značaj u razvoju osobnosti, socijalnih vještina, svijesti i samosvijesti učenika te stvaranju pozitivnih odnosa unutar njihovih malih razrednih zajednica. Projekt bi omogućio povezivanje razreda jedne generacije, ali i svih škola na području grada Jastrebarsko i prigradskih naselja.

Osnivanje i održavanje zelene ekološki održive infrastrukture koja je u skladu sa staništem i ekosustavom reducirat će i troškove održavanja istih. Projektom bi se osigurale različite prilike za unapređenje zdravlja, formirao bi se pristupačan i siguran park s rekreacijskim objektima i mjesto za terensku i izvanučioničku nastavu.

Aleja prvašića postala bi i motiv koji bi učitelji koristili kod izrade likovnih i literarnih radova te kod obrade ekoloških sadržaja.

Projektom bi se izgrađivalo zajedništvo unutar jednog razreda, zajedništvo među razredima, zajedništvo među gradskim područjima i okolnim mjestima. To je projekt koji spaja i oplemenjuje ljude te lokalnu zajednicu čini ljepšom.

 

Aktivnosti:

 • Sadnja linijskog drvoreda
 • Obilježavanje „Dana Aleje prvašića“
 • Provođenje ekoloških aktivnosti s učenicima
 • Edukacija učenika o održivom razvoju
 • Edukacija učenika o ulozi drveća u ekosustavu
 • Kulturno-umjetnički program s ekološkim temama

 

Očekivani rezultati projekta:

Aleja prvašića jedinstven je projekt koji tijekom godina ima tendenciju linearnog rasta. Uz specifično generiranje izričitog socijalnog momenta, Aleja prvašića kao linijski drvored element je urbane zelene infrastrukture i ima višestruke ekološko-ekonomske i socijalne koristi:

 • razvoj zajedništva i osjećaja za zajedničku imovinu
 • projekt koji bi kroz sadnju stabla svakom djetetu, prvašiću, a tako i svakom budućem građaninu grada Jastrebarsko dao živi spomenik
 • značaj za turističku zajednicu – stvaranje osobnosti našeg grada
 • unapređenje kvalitete zraka
 • unapređenje kvalitete vode i ublažavanje efekata poplava i bujica
 • vezanje ugljikovog dioksida i ostalih štetnih spojeva nastalih izgaranjem fosilnih goriva
 • smanjenje razine buke
 • poboljšanje kvalitete života i vrijednosti životnog prostora
 • educirani učenici koji će se odgovorno odnositi prema okolišu i brinuti o zaštiti okoliša te svojim aktivnostima doprinositi poboljšanju uvjeta u okolišu
 • stvaranje ekološki osviještenih mladih generacija koje će svoje stavove prenositi na nove, mlade generacije

 

2. ALEJA PRVAŠIĆA ZASAĐENA JE U DOMAGOVIĆU

aleja 3

13.11.2017. „Aleja prvašića“ projekt je sadnje linijskog drvoreda – svojevrsnog spomenika budućim generacijama. Naime, svi jaskanski prvi razredi svake godine sade svoje stablo i na taj način ostavljaju jedinstveni trag o početku školovanja. Prva jaskanska „Aleja prvašića“ zasađena je 11. studenog prošle godine kod Glazbene škole, a druga je zasađena na sam Dan grada Jastrebarskog, 13. studenog, na lokaciji Sportskog centra u Domagoviću.

aleja 2

S ciljem stvaranja kreativnih uspomena na prve školske dane, poticanja zajedničkih projekata među učenicima od prvog razreda osnovne škole i međusobnog povezivanja, suradnje i izgradnje zajedničkih sadržaja, prošle jeseni iniciran je projekt „Aleja prvašića“. Riječ je o projektu Društva naša djeca Jastrebarsko i Grada Jastrebarskog kojim se učenici prvog razreda osnovne škole potiču na sadnju jedne sadnice drveta na lokacijama koju odredi jedinica lokalne uprave i samouprave.

aleja 1

Tako su prva stabla u prvoj „Aleja prvašića“ u Hrvatskoj zasađena kraj Glazbene škole malim i vrijednim ručicama 12 jaskanskih odjeljenja prvašića, pod budnim okom organizatora, nastavnika, roditelja i idejne začetnice projekta Snježane Agostini, dok su ove godine nova mlada stabla zasađena u Domagoviću gdje će nastaviti rasti i tako zauvijek pričati o svojoj generaciji prvašića.

aleja 5

„Danas smo posadili 11 stabala koji će biti simbol rasta i napretka naših prvašića, a nastavkom ovog projekta izgradit ćemo žive rastuće spomenike svakom stanovniku grada i svih prigradskih naselja. Ovim projektom čestitamo Gradu njegov dan, slavimo Dan djeteta i slavimo Dan učitelja!“ – rekla je Nikolina Ribarić, predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko.