NAJSJEVERNIJA ŽUPANIJA UGOSTILA JASKANSKI STEM PROJEKT

I. osnovna škola Čakovec je u srijedu, 13. travnja ugostila projekt „Sa STEM-om raSTEMo“, u okviru kojega se učenicima trećih i četvrtih razreda kroz edukativne radionice omogućava da na zanimljiv i poučan način, primjeren njihovom uzrastu, dođu do zanimljivih spoznaja iz biologije, kemije, fizike, informatike i robotike.

„Potvrdu ovakvom pristupu znanosti, stručnosti i načinu rada dalo je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je verificiralo ovaj program, pa će se u 20 hrvatskih županija, među kojima je Međimurska, učenicima nižih razreda i njihovim nastavnicima, otkriti novi inovativni modeli podučavanja. Do sada su reakcije bile izuzetno dobre, pa vjerujemo da će i u Čakovcu biti tako“ – istakla je autorica projekta prof. Nikolina Ribarić.

„U okviru ovog EU projekta vrijednog gotovo 2,3 milijuna kuna, u Jaski je opremljena i multifunkcionalna učionica, a postavljen je i Znanstveni park s nekoliko vrlo atraktivnih eksponata pomoću kojih se na interaktivan način mogu proučavati zakonitosti fizike i matematike. Ovim našim obilaskom po školama želimo potaknuti i druge gradove i škole da pronađu način kako djeci na vrijeme približiti znanost i znanje na njima zanimljiv i pristupačan način“ – kaže voditeljica projekta Mateja Baltorinić.

Projekt „Sa STEMom raSTEMo“ kojemu je cilj popularizirati znanost i STEM područje među djecom i općom populacijom, financira se iz Europskog socijalnog fonda na način da 85% iznosa sufinancira EU, a 15% iznosa Vlada Republike Hrvatske. Za sve sudionike radionice su besplatne, a  kao nagradu za uspješno sudjelovanje u radionicama sva djeca dobivaju na poklon jednogodišnje mozaBook Classroom licence za korištenje digitalne obrazovne mozaBook platforme.

Dvogodišnji projekt se uspješno realizira zahvaljujući zajedničkim snagama nositelja projekta „Društva naša djeca Jastrebarsko“ te partnera Instituta Ruđer Bošković i Centra za kulturu Jastrebarsko.

 

*Ova je objava isključiva odgovornost Društva naša djeca Jastrebarsko.