13. SUSRET DJEČJIH VIJEĆA HRVATSKE – VINKOVCI, 8. i 9. rujna

susret DV2

Trinaesti po redu susret Dječjih vijeća Hrvatske održao se  8. i 9. rujna 2017. godine.  Susret je otvoren prostoru Gradske vijećnice Grada Vinkovaca, Bana Jelačića 1, 8. rujna 2017. godine u 11 sati. 

Domaćini ovogodišnjeg 13. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske su bili  Društvo „Naša djeca“ Vinkovci,  Dječje gradsko vijeće Grada Vinkovaca i Grad Vinkovci uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grad Vinkovce.

susret DV1

Na ovogodišnjem Susretu je  sudjelovalo 50-ak djece-vijećnika i voditelja Dječjih vijeća iz Čakovca, Dubrovnika, Gospića, Jastrebarskog, Koprivnice, Ogulina, Opatije, Osijeka, Pregrade, Rovinja, Tuhelja, Varaždina, Velike Gorice, Vinkovaca i Zaboka.

Na Susretu su predstavljeni i Naj-projekti Dječjih vijeća za 2017. godinu na teme 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj kampanje UN-a, koju u Hrvatskoj provodi Savez društava Naša djeca Hrvatske u suradnji s gradovima i općinama u okviru akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece.

Svoje projekte prijavili su: DGV Bjelovar, DGV Delnice, DGV Ogulin, DGV Pregrada, DGV Pula, DGV Rovinj, DGV Split, DGV Tuhelj, DGV Zabok.

Iz iznimno jake konkurencije izabrana su dva naj-originalnija NAJ-PROJEKTA, a to su projekt Dječjeg Vijeća Grada Rovinja “LANČANA r(EKO) akcija, voditeljice Edite Sošić Blažević i Dječjeg Vijeća Grada Splita “Split očima djeteta”, voditeljice Anđelke Visković.

Programi aktivnog dječjeg sudjelovanja „Dječjom participacijom za svijet po mjeri djeteta“ Saveza DND verificirani su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Agencije za odgoj i obrazovanje.

Savez društava Naša djeca Hrvatske nacionalni je koordinator mreže Dječjih vijeća u Hrvatskoj. U 40-ak gradova i općina (Bjelovar,  Bedekovčina, Belišće, Crikvenica, Čakovec, Delnice, Dubrovnik, Gospić, Grubišno Polje, Kanfanar, Karlovac, Koprivnica, Kutina, Mače, Mali Lošinj, Našice, Nova Gradiška, Ogulin, Omiš, Opatija, Osijek, Pakrac, Požega, Pregrada, Prelog, Pula, Rovinj, Solin, Split, Sračinec, Sveti Križ Začretje, Šibenik, Tuhelj, Valpovo, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Vidovec, Vodice, Zabok) u okviru akcije „Gradovi i općine-prijatelji djece“ djeluju  Dječja vijeća , organizirano predstavničko tijelo djece, čiji se rad iskazuje kroz rasprave i iznošenje dječjih želja, prijedloga, mišljenja i zahtjeva prema odraslima te kroz konkretne aktivnosti, a sve u cilju boljeg ostvarivanja prava djece i jačanja uključivanja djece u procese odlučivanja u tim lokalnim zajednicama. Godišnje se u rad Dječjih vijeća aktivno uključuje oko 600 djece, u dobi od 9-14 godina. Djeca-vijećnici, prikladno svojoj dobi i mogućnosti, imaju mogućnost participirati s odraslima u onim pitanjima i odlukama koja su djeci važna, kao što su: slobodno vrijeme, kvaliteta obrazovanja i školski život, prostor za igru i rekreaciju, siguran i zdrav grad/općina, održive zajednice, zagovaranje prava ranjivih skupina djece. Osim informiranosti, edukacije o dječjim pravima i pravu na sudjelovanje, djeca-vijećnici stječu vještine da samostalno (ili uz pomoć odraslih) osmišljavaju i pokreće korisne akcije za djecu (Naj-projekte), posebice za socijalno isključene skupine djece, potičući odrasle da prepoznaju potrebe djece te pronalaze adekvatna rješenja za probleme i potrebe djece. Od 2010. godine do danas u okviru projekata Dječjih vijeća pokrenuto je i ostvareno 65 Naj-projekata koje su donijeli konkretne pozitivne promjene za djecu.